Cheile Turzii, pe cursul apei, cu Natalia

Cheile Turzii sunt extrem de populare pentru locuitorii din judetul Cluj (si nu numai), pentru ca ofera de toate pentru toti – de la ture simple, care pot fi facute cu copiii, pana la drumetie mai greuta cand se urca pe versant, catarat si speologie, pentru profesionisti, si via ferrata pentru amatorii echipati corespunzatori. Iar cheile sunt absolut spectaculoase orice ai alege sa faci.

Noi am mers pe cursul apei cu Natalia cand avea 9 luni, cu ea in ghiozdanul port-bebe, si apoi a doua oara la 2 ani si cateva luni cand deja a mers mare parte din traseu pe jos, iar ulterior a dormit pe masura efortului. Dar haideti sa aflam mai multe detalii despre acest traseu in Cheile Turzii.

Noi am pornit dinspre Turda, am mers si am lasat masina in Parcarea Cheile Turzii (parcare platita). De acolo am mai mers putin pana am intrat pe traseu, noi am intrat pe la Cabana Cheile Turzii si am iesit pe la Salvamont – optiunea pe la Salvamont te scote aproape direct in parcare.

Traseul pe cursul apei din Cheile Turzii are o lungime de aproximativ 2 km (la dus), deci 4 km in total. Dureaza cam 1,5 – 2 ore (total), in functie de ritmul de mers si de pauze; evident cu copii de 2 ani+, am facut mai bine de 3 ore, pentru ca ei merg foarte incet si sunt distrasi de tot ce ii inconjoara, pietre, apa, poduri, frunze…

Ca si dificultate, este usor spre moderat, pentru ca exista cateva portiuni unde expunerea este mai mare, sunt cabluri prinse de perete pentru a te ajuta, si trebuie mai multa atentie. Noi pe aceste portiuni am pus-o pe Natalia in marsupiu la spate. I-a placut mult mai mult decat sa se chinuie ea, mai ales ca era putin umed cum picura in ziua respectiva si nici nu am vrut sa riscam nimic.

Ce face acest traseu spectaculos si potrivit pentru familii?

In primul rand, exista cateva poduri suspendate din metal (4 poduri din cate imi aduc aminte), care traverseaza raul Hasdate, si sunt o experienta interesanta si distractiva pentru copii. Poteca este flancata de pereti calcarosi, adesea vizibili si impunatori, cu inaltimi de pana la 200 m, oferind peisaje superbe pe parcursul traseului.

Poteca este amenajata si marcata, este greu sa te ratacesti, pantele fiind aproape inexistente, se merge destul de drept pe o parte si pe cealalta a raului. Totusi, exista zone stancoase unde trecerea este amenajata cu cabluri, necesitand o atentie sporita si sprijinul adultilor pentru copiii mai mici.

Recomandari de siguranta

Desi traseul nu este periculos, exista portiuni de stanca mai alunecoase, de aceea este important sa fiti atenti la marginea apei pe abrupturi si sa purtati incaltaminte adecvata, ideal antiderapanta. In functie de sezon, o pelerina de ploaie, o palarie, SPF si ochelari de soare pot ajuta sa faca experienta si mai placuta.

Exista multe locuri unde puteti face pauza pentru o gustare sau pentru a va racori si admira peisajul. Nu uitati sa luati suficienta apa si sa aveti telefonul incarcat pentru poze si filmulete. Mai jos va las o harta a traseului, o gasiti pe aplicatia Muntii Nostri, precum si cateva poze cu noi in Cheile Turzii, din ambele „expeditii” cu Natalia de pana acum. Carari insorite tuturor!

Traseul pe Muntii Nostri